Ciąża – kiedy zacząć zdrowo się odżywiać i co jeść?
Zmiana diety.
Dieta kobiety w ciąży powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych. Planując macierzyństwo warto z wyprzedzeniem pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Jeśli jednak nie zrobiłaś tego przed ciążą – nie trać czasu – zmień dietę już dziś, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa.
Zapobiegam i dbam.
Z ostatnich badań wynika, że to jak odżywia się kobieta w ciąży, ma wpływ na zdrowie dziecka nie tylko w najbliższej przyszłości, ale również w wieku dorosłym. Dzieci matek, które dbały o zdrową dietę, są mniej narażone na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, hiperlipidemia, choroba niedokrwienna serca, nadwaga czy otyłość.
W ciąży właściwe odżywianie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu powikłań, takich jak: poród przedwczesny, niedokrwistość ciężarnych, mała masa urodzeniowa, nadciśnienie ciążowe czy wrodzone wady płodu.
Kika prostych zasad.
Lekarze specjaliści i dietetycy podkreślają, że dieta ciężarnej powinna być zgodna z tzw. piramidą żywieniową.
Według tej piramidy, postawą naszej diety również w ciąży powinny być warzywa i owoce (należy pamiętać o proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców). W ciąży ważne są również produkty zawierające białko, a więc ryby, mięso (drób, wołowina) i nabiał. W żywieniu kobiet ciężarnych białko jest niezbędne do zapewnienia odpowiedniego poziomu tworzenia się tkanek płodowych, łożyskowych i matczynych oraz metabolizmu płodowego. Jak twierdzą eksperci, w tym szczególnym okresie należy również ograniczyć spożycie cukru, soli i tłuszczu, a jeść więcej produktów bogatych w błonnik (otręby, owsianka, kasze, naturalne płatki zbożowe, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste).
W ciąży unikaj:
- produktów wysokokalorycznych,
- słodyczy,
- chipsów,
- produktów typu fast food,
- wątróbki (zawiera dużo cholesterolu i nadmierną ilość witaminy A).
Zostaw komentarz
Chcesz dołączyć do dyskusji?Napisz!